Σκεφτείτε ένα μπάρμπεκιου στον κήπο ή ένα αφρόλουτρο υπό το φως των κεριών. Τι κοινό έχουν αυτά τα πράγματα; Θα χρειαστείτε ένα μπρίκι για να τα φτιάξετε. Στο σχολείο μαθαίνουμε την ιστορία των προέδρων, των μαχών, των βασιλιάδων και των τρελών, αλλά γιατί όχι και την ιστορία του αναπτήρα; Θεωρήστε το ενδιαφέρον σας επίσημα επικυρωμένο!
Χρονολογία
Οι αναπτήρες και τα σπίρτα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαφήμιση, την τεχνολογία, ακόμα και στους παγκόσμιους πολέμους. Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση της διαδρομής τους. Πρώτα η παλαιολιθική εποχή. Ο Homo erectus ανακάλυψε τη φωτιά. Αυτή ήταν μια ιστορική στιγμή που συνέβαλε σημαντικά στην επιβίωση ολόκληρου του είδους μας και, τελικά, στη δημιουργία του αναπτήρα το 1805.
Ο πρώτος αναπτήρας δημιουργήθηκε από έναν Γάλλο χημικό ονόματι Ζαν-Λουί Σανσέλ. Ήταν δύσκολο να αναφλεγεί και έβγαζε ισχυρούς, κακοσμίας καπνούς όταν τελικά άναβε η κεφαλή, αλλά άνοιξε επίσης το δρόμο για το μέλλον των αναπτήρων.
Το 1823, ο Johann Wolfgang Döbereiner εφηύρε τον πρώτο αναπτήρα, γνωστό ως “Döbereiner amp”.
Δεν έμοιαζε καθόλου με τους αναπτήρες που χρησιμοποιούμε σήμερα και ήταν επίσης δύσκολος στη χρήση και εξαιρετικά επικίνδυνος.
Το 1826, ο Άγγλος John Walker δημιούργησε ένα σπίρτο που λειτουργούσε με τριβή. Δεν έλαβε ποτέ πατέντα για την εφεύρεση αυτή. Έτσι, ένας άλλος προξενητής σπίρτων με το όνομα Samuel Jones δανείστηκε την ιδέα του και την προώθησε στην αγορά με την ονομασία “Lucifers” λίγα χρόνια αργότερα.
Το 1892, το σπιρτόκουτο κατοχυρώθηκε με πατέντα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Joshua Pusey. Στη συνέχεια, η Diamond Match Company αγόρασε την πατέντα και άρχισε να πουλάει σπίρτα σε όλη τη χώρα.
Το 1902, τα πρώτα επώνυμα σπίρτα δημιουργήθηκαν από την Pabst Brewing Company στο Milwaukee. Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών δεν χρησιμοποιούν σπίρτα τόσο συχνά σήμερα, αλλά εξακολουθούν να είναι δημοφιλή στους συλλέκτες.
Το 1903, ο Carl Auer von Welsbach κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το φερροκέριο, ένα συνθετικό κράμα που παράγει έναν πολύ καυτό λαμπερό σπινθήρα όταν χτυπηθεί. Αυτό το μείγμα μετάλλων, το οποίο έγινε γνωστό ως silex ή ελαφρόπετρα, έκανε τους αναπτήρες φορητούς.
Το 1910 ο πρώτος φανταχτερός αναπτήρας παρουσιάστηκε από τον Louis Aronson, ιδρυτή της Ronson Lighters. Ο αναπτήρας αυτός ονομαζόταν Pist-O-Liter και έμοιαζε πολύ με πιστόλι με μακριά κάνη, η σκανδάλη ανάβει τη φλόγα.
Κάψουλες από σφαίρες
Το 1914 οι αναπτήρες κατασκευάστηκαν από κάψουλες από σφαίρες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτοί οι αναπτήρες ήταν πιο διακριτικοί από τα σπίρτα, τα οποία ήταν γνωστό ότι προκαλούσαν μια τεράστια σπίθα που αποκάλυπτε τη θέση ενός στρατιώτη στο σκοτάδι. Εδώ είναι ένα αντίγραφο που διατίθεται από το κατάστημα.
Το 1926 το πρώτο αυτόματος αναπτήρας, ο Banjo, δημιουργήθηκε από την Ronson Lighters. Ήταν ασημένιος, είχε περίεργο σχήμα και είχε ένα εξαιρετικά δημοφιλές σλόγκαν: “Push, it’s on- Release, it’s off.”
Το 1928 ένας κατασκευαστής αναπτήρων με την ονομασία Colibri πιστώνεται με την εφεύρεση του ημιαυτόματου αναπτήρα. Οι αναπτήρες αυτοί κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα στην αγορά και χρησιμοποιούνται κυρίως για το άναμμα των τσίγαρων.
Zippo
Το 1932 η μάρκαZippo κατασκευάστηκε από τον George Blaisdell στην Πενσυλβάνια. Τα Zippo έγιναν μια εμβληματική μάρκα που εξακολουθεί να είναι ισχυρή μέχρι σήμερα.
Το 1940 οι αναπτήρες αερίου απολαμβάνουν μια αναζωπύρωση της δημοτικότητας. Θεωρούνταν μια πιο καθαρή εναλλακτική λύση έναντι του φερροκερίου, καθώς δεν άφηναν κακή γεύση στον καπνό.
Το 1941 τα τσιπς έγιναν ο κανόνας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό τους επέτρεψε να εκτοξευθούν και να γίνουν ένα σήμα αξιόπιστου αναπτήρα.
Το 1950 η Zippo άρχισε να προσφέρει επώνυμους αναπτήρες σε διάφορες εταιρείες, συλλόγους και αθλητικές ομάδες.
Αυτά τα διαφημιστικά αντικείμενα ήταν πολύ δημοφιλή και παραμένουν έτσι μέχρι σήμερα.
Τέλη της δεκαετίας του 1950
Οι πιεζοηλεκτρικοί αναπτήρες είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Λειτουργούσαν χρησιμοποιώντας ένα σφυρί με ελατήριο που χτυπούσε κρυστάλλους χαλαζία και δημιουργούσε σπινθήρα.
Το 1961 μια γαλλική εταιρεία με την ονομασία Feudor εφηύρε τον πρώτο αναπτήρα μιας χρήσης. Αυτός ονομαζόταν “Le Bâton” μέχρι που αγοράστηκε από την Gillette και μετονομάστηκε σε “Le Criquet“.
Δεκαετία 1960 – 1970
Οι στρατιώτες του πολέμου του Βιετνάμ είχαν τζιππόστα χαραγμένα με προσωπικά συνθήματα και σχέδια που αντανακλούσαν τις πεποιθήσεις και τις αξίες τους. Η
ζωή ενός βετεράνου μάλιστα σώθηκε όταν ο Zippo στην τσέπη του σταμάτησε μια σφαίρα!
Το 1973 εφευρέθηκε ο πρώτος αναπτήρας μιας χρήσης BIC. Ήταν η πιο προσιτή επιλογή στην αγορά εκείνη την εποχή, αλλά ήταν διαθέσιμος μόνο σε λίγα χρώματα.
Το 1996 εισήχθη ο αυλός με πέτρα από την BIC. Μια συσκευή ασφαλείας για παιδιά μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων που σχετίζονται με τη χρήση αναπτήρα.
Το 2002 κυκλοφόρησε η μακρύς BIC με το μπάρμπεκιου. Αυτό το εύχρηστο εργαλείο είναι επίσης ιδανικό για το άναμμα κεριών, ειδικά όταν το φυτίλι έχει σχεδόν τελειώσει.
Το 2013, για να γιορτάσει την 40ή επέτειό της, η BIC διοργάνωσε τον διαγωνισμό “Best of You” για τους πιστούς της οπαδούς. Ο διαγωνισμός ζητούσε από τους πολίτες να σχεδιάσουν τους ιδιωτικούς τους αναπτήρες, με τα 11 καλύτερα σχέδια να γίνονται μέρος της ειδικής σειράς της BIC για την 40η επέτειο.
Το 2016 μια εκστρατεία συγκέντρωσε χρήματα για τον ηλεκτρικό αναπτήρα, ο οποίος σχεδιάστηκε από έναν Νεοϋορκέζο ονόματι Mark Pauling. Ο αναπτήρας λειτουργεί χάρη σε έναν εσωτερικό μαγνήτη και ένα ηλεκτρικό τόξο.
Το 2019 οι αναπτήρες απέκτησαν μια ανανέωση για την ψηφιακή εποχή. Τα παραπάνω μοντέλα λειτουργούν μέσω φόρτισηςUSB και διαθέτουν μεγάλες οθόνες LED στην πρόσοψη.
Πότε ανακαλύφθηκε η πυρκαγιά;
Δεν μπορείτε να μιλήσετε για την ιστορία των αναπτήρων χωρίς πρώτα να μιλήσετε για τη φωτιά. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η φωτιά ανακαλύφθηκε από τον homo erectus μεταξύ 230.000 και 1,7 εκατομμυρίων ετών πριν. Αυτοί οι πρώτοι ανθρωποειδείς δημιούργησαν φωτιά αλέθοντας πέτρες ή ξύλα μεταξύ τους.
Ηταν μια απλή πράξη, αλλά είχε μνημειώδη αντίκτυπο στην επιβίωση ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής. Η φωτιά έδωσε στους πρώτους ανθρώπους τα μέσα για να μετακινούνται σε ψυχρότερες περιοχές, να μαγειρεύουν πιο υγιεινά γεύματα, να κρατούν τους θηρευτές μακριά και, τελικά, να ζουν πολύ περισσότερο.
Σήμερα, δεν χρειαζόμαστε πλέον πέτρες για να δημιουργήσουμε φωτιά. Το καύσιμο, το οξυγόνο και μια πηγή θερμότητας ή ανάφλεξης έρχονται μαζί σε έναν αναπτήρα, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια φλόγα με μια απλή χειρονομία. Είναι αρκετά απίστευτο!
Πότε εφευρέθηκαν τα σπίρτα;
Τα πρώτα σπίρτα εφευρέθηκαν στο Παρίσι το 1805 από έναν Γάλλο χημικό ονόματι Jean Louis-Chancel. Ήταν δύσκολο να αναφλεγούν και όταν τελικά λειτουργούσαν, παρήγαγαν δύσοσμους ατμούς που διέφευγαν κατευθείαν στο πρόσωπο του χρήστη.
Οι σπίθες υπέστησαν πολλές αλλαγές στα χρόνια που ακολούθησαν. Αρχικά, ο Άγγλος χημικός και φαρμακοποιός John Walker δημιούργησε τα “Friction Lights“, σπίρτα που μπορούσαν να ανάψουν μόνο μετά από τριβή σε γυαλόχαρτο. Στη συνέχεια ήρθαν τα “Lucifers“, τα οποία ήταν ακριβές αντίγραφο των σπίρτων του Walker και εξίσου επικίνδυνα.
Τέλος, τα σπίρτα λευκού φωσφόρου ήταν εξαιρετικά τοξικά. στα τέλη του 19ου αιώνα, επειδή παρήγαγαν τοξικές αναθυμιάσεις, μπορούσαν εύκολα να εκραγούν και να παραμορφώσουν ακόμη και τους εργάτες που τα έφτιαχναν. Ευτυχώς, τα σπίρτα αυτά απαγορεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1910.
Σήμερα, οι κατασκευαστές σπίρτων χρησιμοποιούν πολύ ασφαλέστερα υλικά και μεθόδους για την κατασκευή των προϊόντων τους. Θα δείτε σπίρτα να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια ως δώρα, αναμνηστικά εστιατορίων και διαφημιστικά δώρα.
Πότε εφευρέθηκαν οι αναπτήρες;
Ένας Γερμανός χημικός ονόματι Johann Wolfgang Döbereiner εφηύρε τον αναπτήρα το1823. Ονομάστηκε “Feurzeug” ή “λάμπα του Döbereiner” και λειτουργούσε με θειικό οξύ, ψευδάργυρο και υδρογόνο.
Είναι αυτονόητο ότι αυτός ο συνδυασμός δεν ήταν ακριβώς ασφαλής. Η λάμπα Döbereiner ήταν γνωστό ότι αναφλεγόταν αυθόρμητα, ιδίως όταν έμενε σε υψηλές θερμοκρασίες. Ήταν επίσης ογκώδης στη χρήση.
Αυτό δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να θέλουν εύκολη πρόσβαση στη φλόγα, και μέχρι το τέλος της δεκαετίας υπολογίζεται ότι 20.000 λαμπτήρες Döbereiner ήταν σε χρήση στην Ευρώπη. Αυτό άνοιξε το δρόμο σε άλλους κατασκευαστές να εργαστούν για τη βελτίωση του σχεδιασμού των αναπτήρων.
Ποιος εφηύρε τους αναπτήρες με πυρόλιθο;
Η εφεύρεση των αναπτήρων με πυρόλιθο αποδίδεται σε έναν Αυστριακό επιστήμονα με το όνομα Carl Auer von Welsbach. Αυτός κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το φερροκερίλιο, το οποίο έγινε γνωστό ως πυριτόλιθος, το 1903. Το ferrocerium είναι ένα τεχνητό μείγμα μετάλλων που παράγει μια φωτεινή λευκή σπίθα, ενώ ο πυριτόλιθος είναι ένα σκληρό quarz ορυκτό που ιστορικά χρησιμοποιούνταν για την ανάφλεξη πυρκαγιών. Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα, αλλά οι αναπτήρες που χρησιμοποιούν φερροκερίλιο εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν στο εμπόριο ως “αναπτήρες πυριτόλιθου” μεταξύ 1910 και 1930.
Παρομοίως, αυτή είναι μια σύγχυση που υπάρχει ακόμα και σήμερα! Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε αναπτήρες με πυρόλιθο, αλλά να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούν πυρόλιθο για να δημιουργήσουν σπινθήρα.
Ποιος εφηύρε τους αναπτήρες Zippo;
Ο George Blaisdell εφηύρε τον πρώτο Zippo το 1932 στο Bradford της Pennsylvania. Ο Zippo είχε εγγύηση ζωής και η ανθεκτική στον άνεμο φλόγα του του έδωσε προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Ο σχεδιασμός των Zippo δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε που παρουσιάστηκαν. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα πρώτα μοντέλα ήταν κατασκευασμένα από ορείχαλκο, αλλά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να κατασκευάζονται με μαύρο ραγισμένο ατσάλι λόγω έλλειψης μετάλλων. Ένας κωδικός ημερομηνίας είναι επίσης χαραγμένος στο κάτω μέρος κάθε Zippo, γεγονός που έχει συμβάλει στο να γίνει η μάρκα ένα αντικείμενο συλλογής. Στην πραγματικότητα, περίπου το 21% των ανθρώπων που κατέχουν ένα Zippo θεωρούν τους εαυτούς τους συλλέκτες.
Ένα καλά σχεδιασμένο Zippo εξακολουθεί να χρησιμεύει ως σύμβολο κοινωνικής θέσης. Οι στρατιώτες φέρουν ένα που είναι διακοσμημένο με το σήμα της μονάδας τους, οι εταιρείες τα χρησιμοποιούν για διαφήμιση και οι αθλητικές ομάδες τα πωλούν στα γήπεδά τους!
Πότε κυκλοφόρησαν οι αναπτήρες BIC;
Ο πρώτος αναπτήρας BIC κυκλοφόρησε το 1973. Ήταν διαθέσιμος σε πέντε μονόχρωμα χρώματα και πωλούνταν για μόλις 1 δολάριο. Ο αναπτήρας BIC ήταν μια άμεση απάντηση στον Cricket της Gillette, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ο μοναδικός αναπτήρας μιας χρήσης στην αγορά.
Η αξιοπιστία του αναπτήρα BIC, η προσιτότητα του, τα χαρακτηριστικά ασφάλειας και η αξιοπιστία του αναπτήρα BIC.
strong>χαρακτηριστικά ασφαλείας και το έξυπνο μάρκετινγκ “Flick My BIC” τον έκαναν αμέσως επιτυχία. Στην πραγματικότητα, η BIC είχε περίπου 65% μερίδιο στην αγορά αναπτήρων μίας χρήσης τη δεκαετία του 1970. Αυτό της έδωσε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στο μέλλον, όπως οι αναπτήρες πολλαπλών χρήσεων για μπάρμπεκιου που λανσαρίστηκαν το 2002.
Πλέον υπάρχει μια ποικιλία αναπτήρων BIC σε κάθε χρώμα και στυλ που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Γιατί χρησιμοποιούνται αναπτήρες στις συναυλίες;
Από το περίφημο μουσικό φεστιβάλ Woodstock το 1969, ο αναπτήρας χαίρει μεγάλης εκτίμησης και υπερηφάνειας στις συναυλίες. Η λαϊκή τραγουδίστρια Melanie Safka τραγούδησε το τραγούδι της “Lay Down (Candles in the Rain)” κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Οι
θαυμαστές εκτιμούν το γεγονός ότι σήκωσε το μπρίκι της για να βλέπει καλύτερα τη σκηνή.
Σήμερα, οι άνθρωποι σημαίνουν τους φακούς των κινητών τους τηλεφώνων αντί για αναπτήρες, αλλά το αίσθημα παραμένει το ίδιο.
Θα δείτε φώτα στον ουρανό σε κάθε συναυλία, ανεξαρτήτως είδους!
Γιατί αγαπάμε τους αναπτήρες
;
Οι αναπτήρες δεν είναι απλώς χρήσιμοι, αλλά και προσωπικοί. Μερικοί άνθρωποι τους κουβαλούν παντού όπου πηγαίνουν και έχουν έναν ειδικό αναπτήρα που τους αρέσει να χρησιμοποιούν. Θα μπορούσε να είναι ένας Zippo εξατομικευμένος με ένα μήνυμα ή ένας απλός παλιός BIC στο αγαπημένο σας χρώμα. Όπως και να έχει, υπάρχει κάτι ειδικό όταν κρατάς μια φωτιά στα χέρια σου!
Τραγούδια με απαλή ατμόσφαιρα
Ετοιμάστε τον αναπτήρα σας ή το φως του κινητού σας τηλεφώνου κάθε φορά που ακούτε αυτές τις διάσημες μελωδίες! Ιδού τα καλύτερα τραγούδια για να ανάψετε έναν αναπτήρα:
“Bohemian Rhapsody” των Queen
“Imagine” του John Lennon
“Stairway to Heaven” των Led Zeppelin
“Dust in the Wind” των Kansas
“Purple Rain” του Prince
“My Heart Will Go On” της Celine Dion
“Hotel California” των Eagles
“Dream On” των Aerosmith
“I Want to Know What Love Is” των Foreigner